Hrana za zdravo srce
23. јануара 2019.

Kako biste poboljšali rad srca i zdravlje kardiovaskularnog sistema održali na zavidnom nivou onda treba da se fokusirate na vežbe koje će vam to omogućiti. Evo i koje su to.

Cirkularni treninzi. Malo je programa vežbanja koji na zdravlje srca utiču toliko dobro kao cirkularni treninzi ili popularne tabata vežbe. Obično se radi o više različitih vežbi koje izvodite u nešto manje ponavljanja sa kratkim pauzama između vežbi. Ovakav način vežbanja rasteže arterije i pospešuje elastičnost zidova arterija. Da biste dobili najbolji mogući rezultat tokom jednog treninga radite vežbe za celo telo i neka periodi odmaranja budu što kraći.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Plivanje. Da se razumemo, ne mislimo na lagano plivuckanje već na preplivanih 8-12 dužina bazena što brže možete. Plivanje je sjajna vežba jer sve grupe mišića rade i verovatno jedina koja pored toga što poboljšava formu i zdravlje kardiovaskularnog sisitema i opušta.

Treninzi sa utezima su kritični za srčane bolesnike, ali kao prevntiva su neophodni. Pored toga što će vam pomoći da izgradite mišićnu masu, ojačaće vam kosti i srce. Za početak možete raditi vežbe koristeći težinu sopstvenog tela, a kasnije možete uključiti i utege.

Trčanje. Ravnomerno trčanje je sjajan način da osnažimo telo i poboljšamo kondiciju, ali intervalno trčanje sa druge strane će podići zdravlje kardiovaskularnog sistema na sasvim novi nivo. Intervalno trčanje podrazumeva ravnomerno trčanje koje prekidate sa sprintom ili penjanjem uz brdo od 10 sekundi. Trčite toliko brzo da ostanete bez daha pa se kratko odmorite i nastavite.

Joga. Kad je u pitanju joga ne treba da idete na časove za one napredne da biste pospešili zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Joga je sjajna za jačanje celog tela i toniranje mišića, a nešto aktivniji oblici joge će sigurno pozitivno uticati i na zdravlje vašeg srca.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vožnja bicikla. Nije važno da li je u pitanju ono sobno ili pravo biciklo, važno je da vozite i da date sve od sebe. Redovnom vožnjom bicikla snižavate rizik od srčanih obolenja, a brojke kažu da pređenih 32 kilometra nedeljno taj rizik smanjuje za neverovatnih 50 odsto. Tokom vožnje koristimo mišiće donjeg dela tela koji podižu broj otkucaja. Pored toga što pospešujete zdravlje kardiovaskularnog sistema, ujedno sagorevate kalorije.

Ako želite biti zdravi i u formi trebalo bi da vežbate pet puta nedeljno po 30 minuta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zakažite termin